Geschiedenis
Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen bij aanwezig. Vanaf 1980 is het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer) doorgegaan als Stichting Nationale Boomfeestdag. Nu, meer dan 60 jaar later, worden er jaarlijks door ruim 100.000 kinderen enthousiast bomen geplant!
De oprichting van Boomplantdag
De FAO, de Internationale Organisatie van de VN voor Landbouw en Voedsel, sloeg in 1953 alarm en uitte haar bezorgdheid over de grootschalige ontbossing in de wereld. Dit leidde tot het aannemen van een resolutie waarin werd opgeroepen tot een jaarlijks terugkerend ‘World Festival of Trees’. Nederland gaf hieraan gehoor door het Landelijk Comité Boomplantdag op te richten. Een comité, geleid door Staatbosbeheer, dat de taak kreeg het Nederlandse publiek en in het bijzonder kinderen te interesseren voor de waarde van bomen en bossen.
Van Boomplantdag naar Boomfeestdag
In 1980 werd het Comité Boomplantdag omgedoopt tot Stichting Nationale Boomfeestdag. In datzelfde jaar kreeg de Stichting het huidige Dick Bruna-logo. Tot op de dag van vandaag is Staatsbosbeheer de moederorganisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag. De Stichting is wereldwijd het oudste instituut dat zich bezighoudt met natuureducatie.
Cultuurprijs voor Natuurbehoud-2006
Als dank voor haar jarenlange inzet om kinderen respect en kennis op het gebied van bomen en natuur bij te brengen ontving Stichting Nationale Boomfeestdag in november 2006 de Prins Bernhard Cultuurprijs voor Natuurbehoud-2006 uit handen van Prinses Margriet.
© 2022 Wijkoverleg Blerick – foto’s Frans Schmitz Blerick voor meer info hier