Red een leven in uw buurt, word burgerhulpverlener!
Medio 2014 is het startsein gegeven voor het project Hart voor Venlo. Het doel van dit project is om in heel Venlo een dekkend reanimatienetwerk van burgerhulpverleners te krijgen, zodat bij een hartstilstand van een familielid of buurtbewoner zo snel mogelijk kan worden gestart met een reanimatie.
De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal en helaas is het vaak niet mogelijk dat een ambulance binnen deze 6 minuten aanwezig is om een reanimatie te starten. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance bedraagt zo’n 10 minuten, terwijl elke minuut de overlevingskans van het slachtoffer daalt met 5 tot 10%. Dus elke seconde telt!
Familieleden en/of buurtbewoners zijn vaak in de buurt en kunnen wel binnen die 6 minuten starten met een reanimatie.
Zes minuten. Dat zijn nog minder seconden dan het jaar dagen heeft. Wim Jacobs (50), keeperstrainer bij VVV-Venlo, weet hoe cruciaal deze ogenschijnlijk verwaarloosbare tijdspanne kan zijn. Najaar 2014, om precies te zijn maandagochtend 10 november, werd hij in zijn slaap overvallen door een hartinfarct. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. “Ik kwam de avond ervoor thuis na het voetbal,” blikt de Leunenaar terug. “Ik ging slapen en een kwartier voordat de wekker ging, werd mijn vriendin wakker omdat ik van die gekke snurkgeluiden maakte.” Onschuldig bleken deze ‘gekke snurkgeluiden’ allerminst te zijn.
Het bleek namelijk te gaan om ‘gasping’, een soort laatste stuiptrekking van het lichaam die voor kan komen bij iemand die stervende is. Thea, de vriendin van Jacobs, wist meteen dat het niet goed zat. “Ik was helemaal wit weggetrokken en zweterig. Thea belde 1-1-2, en binnen een aantal minuten was de ambulance er.’’ Ontzettend snel, maar toch was één iemand nóg sneller ter plaatse. “Toon Janssen, vrijwilliger bij Hartslagnu stond als eerste in de slaapkamer.” Jacobs werd gereanimeerd en kreeg vervolgens zeven schokken toegediend. Met goed gevolg: “Ik werd weer bij kennis gehaald en ben daarna naar het ziekenhuis gebracht voor revalidatie.” Nu, anderhalf jaar later, is de sportman weer zo fris als een hoentje. Hij heeft een inwendige defibrillator met pacemakerfunctie, waardoor hij zijn oude leven weer heeft kunnen oppakken. “Begin vorig jaar stond ik alweer op het veld”, vertelt hij zorgeloos. “Ik heb nergens last van en sport nog steeds hetzelfde.”
Ook Blerick willen we graag hartveilig maken. Het doel is om zoveel mogelijk mensen in Blerick een reanimatiecursus te geven. Hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe groter de kans dat een familielid of buurtbewoner geholpen kan worden bij een hartstilstand.
Om de overlevingskans van het slachtoffer te vergroten is het ook van belang dat er na het starten van een reanimatie zo snel mogelijk een AED ter plaatse is en aangesloten wordt op het slachtoffer. Om dit mogelijk te maken zijn er al een aantal AED`s geplaatst in Blerick, o.a. bij de 5sprong, Medisch Centrum Alberick, ‘t Raodhoès en bij Zalzershaof. Deze zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Ook zijn er particulieren die een AED hebben aangeschaft en deze buiten aan hun woning hebben opgehangen (o.a. het Zonneveld 22, Paalweg 40 en Schillerstraat 95).
Deze kunnen in geval van nood ook door buurtbewoners gebruikt worden.
De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een apparaat waarmee bij een circulatiestilstand, indien nodig, een elektrische schok kan worden toegediend om het hart weer aan het kloppen te krijgen.
Heeft u interesse in een reanimatie/AED training? Ga dan naar www.hartvoorvenlo.nl en meldt u aan. U krijgt vervolgens een uitnodiging voor een informatieavond. Als u dan nog steeds enthousiast bent, hoort u wanneer de daadwerkelijke training plaats vindt.
Twijfelt u en wilt u eerst meer informatie, neem dan contact op met Jacky van Aarssen, voorzitter Hart voor Venlo, telefoonnummer: 06-26607878.
Voorwaarde voor het volgen van de reanimatiecursus is, dat u zich na het behalen van het reanimatiediploma aanmeldt bij Hartslagnu.nl.
Red een leven in uw buurt, word burgerhulpverlener!