Raadsvoorstel gemeente Venlo “lokale maatregelen energieproblematiek en geldzorgen”

Afgelopen woensdag is de gemeenteraad akkoord gegaan met het raadsvoorstel “lokale maatregelen energieproblematiek en geldzorgen”. 

Middels een campagne wil de gemeente nu zoveel mogelijk mensen bereiken die in problemen dreigen te komen.

Er zijn voor dit doel 2 pagina’s gemaakt op de website van de Gemeente Venlo:

Hoge Energierekening?

Onze energierekening stijgt. Daarom is het belangrijk om energie te besparen. Er zijn diverse mogelijkheden om uw woning duurzaam, energiezuinig(er) of levensloopbestendig te maken.

Duurzaam Bouwloket

Snelle bespaartips

Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan. Alles bij elkaar scheelt het op uw energierekening! Kijk wat u thuis kunt doen, zonder dat het u eerst veel geld kost:

Duurzaam Bouwloket 

Het Duurzaam Bouwloket Venlo is een digitaal energieloket waar u als woningbezitter gratis en onafhankelijk advies kunt krijgen over:

 • Duurzaam (ver)bouwen
 • Energie besparen
 • Energie opwekken
 • Subsidie- en financieringsregelingen
 • Het vinden van een betrouwbaar bedrijf dat duurzaamheidsmaatregelen uitvoert.
 • Ontdek met de online woningplanner wat u kunt doen om te verduurzamen.

Ontdek de mogelijkheden:
www.duurzaambouwloket.nl/venlo
Tel: 072 – 743 39 56
info@duurzaambouwloket.nl

Advies aan huis

Woont u in de gemeente Venlo? Dan kunt u gratis energieadvies krijgen van één van onze Goede Buren. Het team Goede Buren is volledig onafhankelijk en werkt zonder commercieel belang. Zij geven advies over maatregelen om uw woning energiezuinig en duurzaam te maken. Ook als u een woning huurt kunt u een energiecoach gebruiken. Wilt u graag een gesprek? Vraag een adviesgesprek aan

Morgen in Venlo

Heeft u vragen over duurzaamheid? Of wilt u weten wat er gebeurt op het gebied van duurzaamheid? Neem dan een kijkje op www.morgeninvenlo.nl.

Zonnepanelenproject

Zeker nu de energieprijzen stijgen is het tijd om zelf stroom op te wekken. De gemeente Venlo wil u daar graag bij helpen. Bezit u een eigen woning? Dan kunt u straks meedoen aan een project om gemakkelijk en zonder extra kosten zonnepanelen aan te schaffen.

Energievouchers

Energie besparen is goed voor het klimaat én uw portemonnee. Huurt u een woning in de gemeente Venlo? Dan kunt u gratis energiebesparende maatregelen bestellen

Subsidies en leningen

Energiezuiniger wonen? En wilt u hiervoor investeren in uw woning? Voor uw plannen zijn misschien verschillende subsidies en leningen mogelijk. Doe de subsidiecheck op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Energietoeslag

Heeft u een inkomen op óf net boven het sociaal minimum? En heeft u de energietoeslag van € 1.300,- nog niet aangevraagd? U kunt nog tot 31 december 2022 deze energietoeslag aanvragen.

Energieplafond

De Rijksoverheid werkt nog aan een tijdelijk prijsplafond voor energie en andere maatregelen. Zodra de regelingen bekend zijn, leest u dat op deze pagina.

Geldzorgen?

Heeft u zorgen over uw financiën? Weet u niet meer hoe u uw rekeningen moet betalen? Er zijn verschillende regelingen en organisaties die u misschien kunnen helpen.

Regelingen van de gemeente

De gemeente werkt op dit moment aan extra maatregelen voor inwoners in geldnood. Zodra deze maatregelen er zijn, leest u daarover op deze pagina.

 • Energietoeslag: Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien de energietoeslag van € 1.300,00 per huishouden krijgen.
 • Stadspas Venlo: Als u een laag inkomen heeft, kunt u met de Stadspas Venlo betalen of korting krijgen bij verschillende bedrijven en organisaties in Venlo.
 • Individuele inkomenstoeslag: Leeft u al lange tijd van weinig inkomsten? En heeft u geen zicht op een hoger inkomen? Dan kunt u misschien een individuele inkomenstoeslag krijgen.
 • Bijzondere bijstand: Heeft u onverwachte extra kosten die u niet kunt betalen? Dan kunt u misschien geld krijgen van de gemeente.
 • Kindpakket: Elk kind moet mee kunnen doen aan leuke en belangrijke dingen. U kunt misschien een extra bijdrage krijgen voor sport, cultuur, activiteiten op school of de verblijfsvergunning of eigen ID-kaart voor uw kind.
 • Collectieve zorgverzekering: Heeft u een laag inkomen en een laag vermogen? Dan kunt u de collectieve zorgverzekering bij zorgverzekeraar VGZ afsluiten. U bent dan goed verzekerd voor minder geld.
 • Kwijtschelding: Heeft u een laag inkomen en een laag eigen vermogen? Dan kunt u misschien kwijtschelding krijgen van enkele gemeentelijke belastingen en enkele waterschapsbelastingen. U vraagt dit aan bij BsGW.
 • Schuldhulpverlening: Heeft u schulden of betalingsachterstanden? Wacht dan niet te lang en neem contact op met de gemeente. Samen met u gaan we op zoek naar oplossingen die u verder helpen.

Hulp van andere organisaties

De Rijksoverheid werkt nog aan een tijdelijk prijsplafond voor energie en andere maatregelen. Zodra de regelingen bekend zijn, leest u dat op deze pagina.

 • Incluzio: Heeft u geen overzicht meer over uw financiën? Loopt u achter met het betalen van de huur? Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk stappen onderneemt. Incluzio Sociale Basis ondersteunt waar mogelijk, denkt met u mee en kan u ook doorverwijzen naar de juiste instanties.
 • Humanitas Thuisadministratie helpt u bij het op orde brengen en houden van uw financiën en administratie. Ook geven ze advies over geldzaken en bij geldzorgen. 
 • Bent u een oudere en heeft u geen volledige AOW? Dan kunt u misschien een AIO-aanvulling krijgen. U vraagt de AIO-aanvulling aan op de website van de SVb.
 • BerekenUwRecht: Bereken in een paar stappen op welke bedragen u misschien recht heeft en waar u deze kunt aanvragen.
 • Nibud.nl: Tips en hulpmiddelen voor geldzaken.
 • Wijzeringeldzaken.nl: Tips om beter rond te komen.

Hulp voor ondernemers

Komt u er zelf niet uit?

U kunt bij geldzorgen zelf contact opnemen met de gemeente. Dat kan ook als u nog geen schulden of betalingsachterstanden heeft. De gemeente gaat samen met u op zoek naar oplossingen die u verder helpen.

Bel 14 077 optie 1.

Foto’s © 2022 Frans Schmitz Blerickwww.fransschmitz.nl

Geef een reactie