Boombeheer in de gemeente Venlo

De Gemeente Venlo heeft naast groenvoorzieningen en bos ook circa 60.000 individuele bomen in beheer. De afdeling groenbeheer doet samen met de overige afdelingen van de gemeente  haar uiterste best om al deze bomen veilig en in een goede conditie te houden.

Inspectie

De individuele bomen worden afhankelijk van de standplaats iedere 3 tot 5 jaar geïnspecteerd. Er wordt dan onder andere gekeken naar de veiligheid, gezondheid en doorrijhoogte voor auto’s. Bomen waarvan bekend is dat deze gebreken hebben, worden soms zelfs jaarlijks geïnspecteerd. Voorbeelden van bomen die jaarlijks aan een inspectie worden onderworpen zijn bomen met een slechte plek op de stam, bomen met een holte of bomen met een ziekte.

Boomziekten

Eén van de ziektes waarop gecontroleerd wordt is de kastanjebloedingsziekte. Tijdens de meest recente inspectie zijn ook in de Gemeente bomen met deze ziekte aangetroffen. Als een kastanjeboom aan de kastanjebloedingsziekte lijdt, kunnen op de boom roest kleurige vlekken ontstaan. Uit deze vlekken loopt soms een donkere vloeistof , de boom ‘bloedt’ dan als het ware. Door de ziekte kan de bast gaan rotten en bij ernstige infectie kan de boom zelfs sterven. De ziekte is besmettelijk voor andere kastanjebomen in de omgeving.

Onderzoek

Samen met een gespecialiseerd extern bureau onderzoekt de Gemeente momenteel wat de beste manier is om met kastanjebomen die aan de kastanjebloedingsziekte leiden om te gaan. Belangrijkste uitgangspunt hierin blijft de veiligheid van onze inwoners.

Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met Hermie Jans Beken, Groenbeheerder van de Gemeente Venlo

Voorbeeld van een kastanjeboom met kastanjebloedingsziekte

2 reacties op “Boombeheer in de gemeente Venlo&rdquo

  1. Hallo , wij wonen in de Groenstraat in Venlo in de buurt van de schaapskooi de tennisbaan en fitness ruimte in het bos , de zogeheten stijlrand , en wandelen daar regelmatig , we zijn geschrokken toen we zagen hoeveel bomen daar gekapt zijn we begrijpen er helemaal niets van dood hout staat nog gezonde bomen om en dan met grof geweld de tractor erdoorheen het is om te huilen , onze vraag is WAAROM ???
    mvg familie.Claassen

  2. Het lijkt alsof je maar aan hoeft te vragen of er een boom gekapt kan worden,en dan wordt er direct toestemming voor gegeven,
    ja want mijn auto zit steeds vol met vogelpoep.dit is mogelijk bij de molenbossen,het laatste jaar zijn er veel bomen gekapt met of zonder ziekte ,er blijft geen groen meer over voor de vogels,daar ik de A73 in de achtertuin heb ,hebben wij veel last van stof,zijn er nog mensen die begrijpen waarom we bomen nodig heben ?,eenpaar jaar geleden stond nog alles op de bres dat de A73 hierlangs kwam, nu hoor je niemand meer en gaan ze ook het groen overal weghalen en kapot maken. waar houdt dit op ??met vriendelijke groet .

Geef een reactie