Stadsmoestuin

Geplaatst op

Biologische groenten op het Kazerneterrein.    

Stadslandbouw op het Kazerneterrein heeft zich sinds 2014 ontwikkeld van een paar m2-­‐ bakken aan de kant van het spoor tot een bloeiende Stadsmoestuin compleet met kas aan de kant van de Horsterweg. En al is het op een tijdelijke plek, in de komende jaren is er nog ruimte voor vergroting van de Stadsmoestuin en het aantal deelnemers.

De interesse is groot bij de enthousiaste vrijwilligers die er tuinieren in hun eigen tuintjes en daarnaast de gezamenlijke Stadsmoestuin onderhouden. En het is er simpelweg gezellig op de bankjes en aan de tafels.

Er wordt in de Stadsmoestuin geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. De oogst wordt zelf genuttigd, maar ook op woensdag en zaterdag tussen 1030 en 13.00 uur verkocht aan vaste klanten en voorbijgangers. De producten en prijzen zijn te zien op de website.

Stadslandbouw is kleinschalige landbouw in en rond de stad. In vele steden wordt deze flexibele vorm van landbouw bedreven door actieve burgers maar ook door innovatieve ondernemers.  Stadslandbouw draagt bij aan de sociale cohesie, biodiversiteit, lokale economie en uiteraard aan een betere gezondheid door extra lichaamsbeweging en de consumptie van verse groenten en fruit. Het ‘Beleg van Venlo’ stimuleert allerlei vormen van stadslandbouw, van het planten van kruiden op het balkon, opwippen van stoeptegels, tot het benutten van braakliggende terreinen.

Het ‘Beleg van Venlo’ gaat door met het geven van cursussen en presentaties om de Venlonaren te inspireren ook voedsel te verbouwen in de stad, op braakliggende grond en/of in bakken. Zo hopen de initiatiefnemers dat Venlo “belegd” wordt met  eetbare tuintjes en steeds meer mensen kunnen genieten van eigen gekweekt gezond voedsel.

Foto’s Frans Schmitz – © 2021

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief via

Wil je op de hoogte blijven? Voor meer informatie en aanmelden voor de Nieuwsbrief:

Geef een reactie